מעבר דירה זו חוויה מטלטלת עבורי - החוויה הרגשית של המעבר מעוררת תגובות פיזיות של פיברומיאלגיה וקרוהן, הגוף כואב ויש לי בחילה תמידית - הגיוני מפני שסטרס מעורר תגובה פיזיולוגית שמשפיע לא רק על הנפש. הכנתי רשימה של מה שעוזר לי עם מעבר דירה וניהול סימפטומים שלי בתקופת מעבר
מעבר דירה זה כמעט אף פעם לא כיף. ארגון חפצים ואריזה, מציאת הובלה, העברת קווי אינטרנט, כתובת וכל מה שהכרחי במעבר דירה מעורר סטרס גם אצל אדם רגוע, ופי כמה אצל מי שמתמודדים עם חרדה וכאב כרוני באופן תמידי. לאורך השנים למדתי מה הדברים שעוזרים לי והחלטתי לשתף כאן בתקווה שעוד א.נשים יימצאו את הרשימה מועילה.
1- ארגון פרקטי של חפצים
ברגע שנודע לי שאני עוברת דירה מתחיל חיפוש קרטונים לאריזה של חפצים, זו משימה הגדולה והחשובה מבחינתי, וגם הקשה ביותר כי היא מציפה אצלי 3 טריגרים של CPTSD בו זמנית. החלק הפרקטי קל לי וכדי לשמור על סדר אני אורזת בפעימות. ככה יש לי זמן לנוח בין לבין וגם לחיות ולהיות פנויה לעוד עיסוקים.
אריזה ראשונית
2-3 חודשים לפני מעבר דירה מתחילה אצלי אריזה של כל מה שלא אצטרך בחודשיים-שלושה קרובים. קישוטים, תמונות, מוצרי אווירה וכל חפץ שאצטרך בעתיד הרחוק אבל לא בשבועות המעבר. חוץ מקישוטים גם בגדים (של העונה הרחוקה) נארזים בהתחלה - במעבר דירה בקיץ בגדי חורף וקישוטים נארזים ראשונים, ובחורף בגדי קיץ.
אריזה ראשית
חודש וחצי לפני מעבר דירה מתחילה אצלי אריזה ראשית של הבית, חפצים כמו ספרים, מוצרי אומנות ויצירה, מחברות לימוד, איפור וכל מה שאפשר לחיות בלעדיו בשבועות הקרובים. בשלב הזה נארזים גם כלי מטבח שאינם בשימוש תדיר ותוך כדי האריזות אפשר לסנן חפצים. זה נותן לי תחושה נעימה של התחדשות ולהיפטר מדברים שלא בשימוש אצלי.
שלב סופי -2 קרטונים פתוחים לכל חדר בבית + תיקים ומזוודות
שבועיים-שלוש לפני מעבר דירה רוב הבית שלי כבר ארוז ונשארים החפצים שהם בשימוש יומיומי. אצלי אלו תוספי תזונה, כלי מטבח בסיסיים, בגדים (במזוודה), חפצים של החתול שלי טרקטור, קנאביס ומוצרי טיפוח בסיסיים. בשלב הזה רוב האנרגיה שלי מושקעת בבירוקרטיה שלי המעבר כמו מציאות הובלה, חתימת חוזה, העברת חשבונות, כשרוב הבית במצב ארוז זה מוריד ממני עומס מנטלי ומאפשר פניות לבירוקרטיה.
2 - תמיכה תזונתית ורגשית
בתקופה זו של סטרס ולחץ הדבר האחרון שהגוף שלי צריך זה עוד חזית להילחם בה, ואני משתדלת לדאוג לתזונה מזינה לגוף, כזו שתרגיע את מערכת העצבים. לפעמים אני חוזרת שלב בתזונה של שיטת הרמזור בשיטת "דרך הבטן" וזה עוזר להרגיע סטרס בבטן. הבטן שלי קשורה ישירות לרגשות ועומס משפיע עליה הכי חזק. סדר וארוחות מובנות עוזרות לי לשמור שגרת אכילה.
הכנת אוכל מראש והקפאה במנות
תכנון ארוחות והכנה מראש חוסכת לי את ההתעסקות של זה ביומיום ומשאירה לי זמן פנוי לאריזה, חיפוש דירות וטיפול בבירוקרטיה של מעבר דירה, וגם מאפשרת לי מנוחה בין לבין כשיש פחות התעסקות עם בישול והכנת מזון
שעות אכילה ומנוחה קבועות
כבר כמה שנים יש לי התראות בטלפון לשעות אכילה קבועות, זה מאפשר לי לעקוב אחרי הארוחות ולבנות לעצמי שגרת ארוחות קבוע. התחלתי עם התזכורות בעקבות המלצה של דיאטנית להפרעות אכילה שליוותה אותי בתחילת תהליך ההחלמה. גם אם אין לכם ה"א ומעולם לא חוויתם קושי עם מזון, בתקופות של לחץ וסטרס קל לשכוח לאכול ולדלג על ארוחות, אז בנוסף להכנת ארוחות מראש ההתראה מתזכרת לאכול. דילוג על ארוחות יכול להוביל לשיבוש עצבי, תחושת רעב מוגברת ואכילה של מזון מעובד או לא מזין. שיבוש עצבי יכול לשבש את כל היום עבור מתמודדים עם CPTSD, לכן חשוב לדאוג לעצמנו ככל הניתן.
שילוב צמחי מרפא ודברים נעימים לנפש
צמחי מרפא מרגיעים בחליטות, שמנים אתריים מרגיעים לפני השינה וכאלו שעוזרים לפוקוס, ופורמולות צמחים להרגעה עזרו לי לעבור את תקופת המעבר בשלום ולהפיג סטרס. דברים נעימים לנפש יכול להיות טיול בטבע, יציאה עם חברים או יום ספא ביתי. אצלי ים, טבע וספא ביתי עזרו להפיג מעט את המרוץ הבלתי נפסק של משימות בתקופת מעבר דירה; באופן קבוע פיניתי את הסופ"שים רק לעצמי ולא לחיפוש דירות או אריזה.
3 - הורדת עומס רגשי ופיזי
תשומת לב לטריגרים
מעבר דירה מציף אצלי תחושות קשות של הישרדות ומעורר שדים רדומים שלא הייתי מודעת לקיומם. בזכות העבודה שאני עושה קל יותר לשים לב לטריגרים ולפעול מתוך מקום מודע ואף לשנות את התגובה לטריגר, כמו לשכתב סיפור ישן ולהמציא סוף חדש. אצל כל אחד יש טריגרים שונים בעקבות מעבר דירה וחשוב לשים לב ולנהל אותם כדי שהם לא ינהלו אותנו. חלק מהטריגרים שיכולים לצוץ:
*חרדה כלכלית - אני לא אמצא דירה, איך לי איך לשלם על הובלה, אני אזרק לרחוב
*חרדה מעודף משימות - תחושה ששוכחים משהו, שיש יותר מדיי משימות, קיפאון מעודף משימות
*חרדה משינוי - פחד לוותר על כל מה שמוכר, תחושת תלישות בשבועות של המעבר, חשש לבחור דירה לא טובה
*פלאשבקים ספציפיים מילדות - בין אם מעברי דירה התרחשו לעיתים קרובות, או נשארת באותו בית בכל ילדותך, מעברי דירה עלולים להציף זיכרונות מודחקים וחשוב לתת לזה מקום אך לא לשקוע בהם.
כיבוי מסכים והורדת כמות מידע שמגיע אלינו
מדיה חברתית מציפה אותנו בעודף מידע שרובו לא שימושי לנו ביומיום וסטח במעבר דירה. אפשר להיעזר בפייסבוק וואצפ למציאת דירות/ שותפים/ ריהוט / הובלה, אבל מעבר לכך כדאי להניח לטלפון ולתת למוח שלנו מנוחה. חיפוש דירה מצריך משאבים ואנרגיה עבור סינון מידע של דירות לא רלוונטיות, חיפוש מובילים, חתימת חוזה וכל הבירוקרטיה מסביב. המוח שלי נמצא בשחיקה בחודשיים של מעבר (חודש אחרון בדירה ישנה וחודש ראשון בדירה חדשה). בתקופה זו אני "נעלמת" ממדיה חברתית מבחירה וחוזרת אחרי שהתמקמתי ויש לי כוחות מנטליים להתמודד עם פייסבוק ואינסטגרם.
יציאה לטבע או מקומות רגועים
טבע ומקומות ללא מסכים ואורות מהבהבים עוזרים להרגיע את המוח שלי, וכשהמוח רגוע יותר קל לתרגל יוגה, נשימות והתקרקעות. הטבע מהווה עבורי מפלט מכל הרעש ונותן וודאות בתקופה שמלווה בחוסר וודאות.
הגברת טיפול לתקופה קצובה
אופציה זו לא רלוונטית לכולם, בין אם מחוסר תקציב או מפני שאין צורך. גם אם אין לך טיפול חשוב לשתף עם חברה או אדם קרוב את התסכולים של חיפוש דירה ועל המרגש הכללי. אני חוויתי תסכול עצום והדרך שלי להתמודד עם זה הייתה ליצור סדרה של 4 סרטונים על חיפוש דירה באינסטגרם. סטרס יכול להוציא את הצד היצירתי שלי וזו דרך בריאה להתמודד עם המעבר.
תמיכה מגורמי שיקום שונים
איך מדריכת שיקום קשורה למעבר דירה שלי? עד כה פירטתי איך אפשר להקל על עצמנו במעבר דירה ולשמור על שפיות בזמן מעבר, אך כדאי להיעזר במדריכת שיקום בדברים פרקטיים. הנה כמה רעיונות אשר יישמתי עם המדריכה שלי. חלק ממתמודדי נפש כמוני מתקשים לבצע פעולות בסיסיות ותפקודיות "רגילות" כמו לארוז ארגז או לחפש דירה וכאן נכנסת לתמונה המדריכה.
1 - ארגון פרקטי של חפצים:
ניתן לבקש עזרה ממדריכה באריזת קרטון, סגירת קרטון או רק נוכחות שלה איתנו בתהליך האריזה. לפעמים עודף משימות הוביל אותי לסוג של ניתוק שלא הצלחתי להחליט בין דברים ונעזרתי במדריכה להחליט מה לארוז עכשיו, מה בשבועיים האחרונים, איך לארוז את החפצים שלא ישברו ומה לכתוב על הארגז.
2 - הכנת מזון מראש:
הכנת מזון עלולה להיות מציפה עבורי וגם בתחום זה נעזרתי במדריכה. לעיתים יש לי קושי לעקוב אחרי ריבוי שלבים במתכונים (בעיקר כשאני בניתוק דיסוציאטיבי), יחד עם מדריכה היינו מוצאות מתכון חדש או מוציאות אחד מהשמורים שלי, ונעזרתי בה שלב-שלב בבישול. היא לא בישלה במקומי אלא עזרה לי להתפקס על המשימה הנוכחית - בעבר יותר מפעם אחת יצא לי להתחיל לבשל, להשאיר אוכל על הכיריים וללכת לחדר אחר למשימה אחרת, וככה היה נשרף האוכל.
*בעקבות בקשה שלי וכחלק ממטרות השיקום קבעתי מראש שיבדקו איתי שאכלתי באותו יום, ואם לא - אכילה תהיה משימה ראשונה לפני כל דבר אחר.
3 - הורדת סטרס ומידע שעובר דרכי:
חיפוש דירה יכול להתיש מנטלית, במיוחד החלק של קריאת מודעות וסינון מידע ודירות לא רלוונטיות. השיטה שלי עם מדריכה הייתה כזו - שמרתי מודעות שמצאתי ביד 2 ובפייסבוק המתאימות לקריטריון של מחיר, מ"ר ומיקום, ובפגישה עם מדריכה שיקום בדקנו כל מודעה לעומק, התקשרנו ואם היה רלוונטי קבענו לראות דירה.
חלק מהדירות הצלחתי לראות יחד עם מדריכה שלי וזה הקל עליי מבחינת חרדה לפספס תקלות בדירה.
*חשוב להבין שמדריכה לא חיפשה דירות עבורי וגם לא התקשרה בשמי, אלא עזרה לי להתפקס ולסנן דירות לא רלוונטיות ולבצע שיחות לבעלי דירה כשהיא יושבת לצידי.
4 - תשומת לב לטריגרים ומצב נפשי:
יש ימים שאני לא תפקודית באופן קבוע, בעיקר בימים עם כאבים כרוניים שמתגברים. כשנכנסתי ללופ מחשבות חרדה וחיפוש דירה- וחרדה שלא אמצא דירה- שהוסיפו עוד סטרס ולחץ על חיפש דירה– המדריכה שלי עזרה לעצור לרגע ולנשום, לבדוק איתי מה המצב הנפשי שלי ולוודא שאני עושה הפסקות יזומות לבריאות הנפשית שלי. היו כמה פעמים שדיברתי על הטריגרים שלי עם מדריכה, ולמרות שהיא אינה מטפלת השיחות איתה עזרו לי לשים דברים בפרופורציה.
לסיכום
מעבר דירה זו חווה שעלולה לטלטל אנשים, בעיקר אלו עם מערכת עצבית משובשת בעקבות CPTSD.
מודעות לטריגרים, תכנון מראש ותמיכה מחברים + היעזרות בגוף שיקום ומדריכת שיקום יכולה להפוך את החוויה לקצת יותר קלה. חשוב שתהיה לנו רשת תמיכה בחיים ובטח בתקופות של סטרס.
אכילה מאוזנת ושינה יכולים לתרום להתאוששות מהירה לפני, בזמן ואחרי המעבר. חשוב לזכור שלמרות כל המאמצים שלנו טריגרים, בכי ותחושות ייאוש וסטרס הן לא בלתי נמנעות ואנו עלולים לחוות אותן עם ולמרות כל התכנון.
המטרה של הפוסט לעזור לכם להקל עם הסימפטומים שלכם בזמן המעבר.
אצלי באופן קבוע מעברי דירה היו מקור לסטרס וידעתי שאחרי המעבר יהיה לי התקף קרוהן, פיברו ו CPTSD. בשנים האחרונות התחלתי לנהל את המחלות שלי גם במעברי דירה, מה ששיפר את איכות החיים שלי וקיצר זמן הסתגלות והתאוששות לאחר המעבר.
מקווה שמצאתם כאן טיפ פרקטי 🙂
Comments